Chocolate & Pateekesweek Mortsel

affiche pateekesweek

De Chocolate& Pateekesweek zet patissiers, koffiehuizen en tearooms in Antwerpen en Mortsel in de kijker van vrijdag 5 maart 2021 tot en met zondag 14 maart 2021. 

Als je wil deelnemen aan de pateekesweek, koop je een pateekespas. Deze is vanaf 18 februari 2021 verkrijgbaar bij alle deelnemende zaken en de Dienst Toerisme Stad Antwerpen, Grote Markt 13 te Antwerpen en in het Centraal Station Antwerpen.

De pateekespas kost 10 euro en bevat 10 bonnetjes die je kan inwisselen bij de deelnemende handelszaken.

De pateekes, koffie of ander lekkers dat je voor de bonnetjes krijgt, hebben een waarde die ruim hoger is dan het aankoopbedrag van de pateekespas. Behalve wanneer het anders vermeld wordt in de brochure, kan je maximaal 2 coupons per pateekespas bij eenzelfde winkelier verbruiken. Het is niet voorzien dat men de producten in de winkel nuttigt.

Tijdens de proeverweek worden alleen meeneemconsumpties aangeboden. De deelnemende handelszaken zullen conform de actuele coronarichtlijnen van de overheid functioneren. 

Bij de Pateekespas ontvang je ook deze brochure met informatie over de deelnemende handelszaken én een inkomkaart voor de tentoonstelling “Koekjes uit Antwerpen”.

Deelnemende handelszaken in Mortsel:

Koekjeswandeling Mortsel 

De route voor de chocolade- en pateekesweek volgt de winkelas in Mortsel. In tijden van corona kozen we voor een meeneemformule. We beginnen aan het Broodatelier in de Antwerpsestraat (bekend om zijn Tipsy-brood, beulingtaartjes van het Brasvar-varken en karnamorkoeken), wandelen naar Bakkerij Michielsen (met de Lobbeskoek, het gulden klokje, de makarons, de frisco van Mortsel en de zoete kusjes/’kisses’ van Biscuiterie Jespers, de pure nostalgie), vervolgens komen we bij Breugelmans (met pralines, suikerwaren, delicatessen en snuisterijen - reeds 40 jaar een begrip in Mortsel), daarna komt Côté Sud in de Eggestraat aan bod (met hun côté sucré, de kaassoesjes, de Ambrosiuskoek en de Mortselse krakers van Bakkerij Raphaël uit Deurne).

We lopen verder naar Bakkerij Bonitas in de Edegemsestraat (samenwerking met Bakkerij Manus in Brasschaat met dessertkoekjes, florentijntjes, cocos rocher, melo cakes, chocoladen koffieboontjes, chocoholics, botertruffels en orangettes, …). Bij Bakkerij Teijsen (met heerlijke speculaas van Den Toeffel) steken we de Mechelsesteenweg over en komen in de Pieter Reypenslei met Rocco (meeneem chocolademousse – panna cotta – tiramisu), bij Tartuff ontdekken we de rijke verzameling koekjestrommels, reclameborden in email en in glas en nemen een wafeltje mee. In de Statielei lopen we richting Stadsplein.

Het station van Mortsel Oude-God is nu een ambachtelijke bakkerij. Lina maakt heerlijk gebak met een minimum aan suikers en een maximum aan smaak. Ze gebruikt dadels en lokale honing, seizoensgebonden fruit en goeie zuivel van de Hollebeekhoeve. Ze werkt met steengemalen granen van de Artemeersmolen, de laatste professioneel uitgebate windmolen van Vlaanderen. We wandelen terug naar Paul’s Bakery op de Statielei.

Bij Paul kom je echt nog thuis bij de plaatselijke ondernemer. Het is een gezellige bakkerij en tearoom in het midden van de drukste winkelstraat van Mortsel. Zin in een chocoladen diamantje, een Tipsy-praline of een ambachtelijke praline dan ben je bij The Chocolate Wizard op het juiste adres (chocoladen diamantjes ter ere van de Vlaamse Rothschild, Louis Coetermans, de Tipsy-pralines – een samenwerking met Brouwerij Gebroeders Hermans).

Krijg je dorst van al dat lekkers?

Heel wat zaken zetten heerlijke meeneemkoffie of loop even binnen bij Mélange thee, de mini-familiezaak met meer dan 200 soorten thee en infusies. In het hartje van Mortsel waan je je in een andere wereld. De lange toonbank nodigt je uit voor een ware theebeleving. De zoetste wandeling van Mortsel sluiten we af  - hoe kan het anders – in het Zoete Hoekske van ’t Stad op het Gemeenteplein.

 

Koekjeswandeling Mortsel
koekjes uit Mortsel

Praktische informatie tentoonstelling koekjes uit Antwerpen

‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ brengt het verhaal over de vergeten koekjesbakkers van Mortsel in de Stadsfeestzaal van Antwerpen. Dompel je onder in het koekjesverleden van onze stad.

Wanneer? Vrijdag 5 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021

Waar? Stadsfeestzaal, Meir 78  2000 Antwerpen

Openingsuren

Dinsdag tot en met zaterdag: van 12u tot 17u

Open op koopzondag  7 maart 2021

Covid

Wij houden ons aan de Covid-maatregelen van de overheid waardoor het kan dat er wijzigingen komen in onze activiteiten. Veranderingen hierin worden zo snel mogelijk aangekondigd op deze website.

Maatregelen tijdens het bezoek

– groepsbezoeken en rondleidingen zijn niet mogelijk;

– houd steeds 1,5 meter afstand van andere mensen;

– volg de vaste route en raak niets aan;

– De toegang werkt met tijds- en hoeveelheidsblokken. Men kan de beurt afwachten of ter plaatse reserveren;

– volg de raadgevingen van onze medewerkers op.

Goodiebag

De goodiebag bevat het standaardboek over het Antwerpse Handje, aangevuld met een ruim pakket van LU koekjes, onder meer de Melo-Cakes, Leo, Pim’s …

Het boek belicht de geschiedenis van de relatie tussen Antwerpen en de hand, het ontstaan van het Antwerpse Handje als zoete lekkernij. De goodiebag kan worden aangekocht op de tentoonstelling.

Normale prijs: 30 euro

Prijs met korting: 20 euro (korting van 10 euro met het inkomticket expo “Koekjes uit Antwerpen”)

 

Ter gelegenheid van deze pateekesweek brengen we in Mortsel een extra ‘Postiljon’ uit met de geschiedenis van de biscuiterie Jespers en oude foto’s uit het familiearchief Jespers. Bakkerij Michielsen bakt opnieuw de zoetste zoentjes (kisses) van weleer. De koekjesdoos van Jespers (beperkte oplage) kan aangekocht worden. Laat je verrassen door onze bakkers en chocolatiers op de zoetste winkelas van Mortsel.

 

De volledige brochure kan je hieronder downloaden.