Colour Impressions from Nepal

Main image
Schilderen was eerst een hobby en later een ware passie voor Shanta Rai uit Nepal.
In 2016 bezocht hij België, het land waar zijn zus woont. Het was zijn vurigste wens om hier een tentoonstelling te houden. Helaas overleed hij vrij onverwacht in 2017.
Deze tentoonstelling is dan ook een eerbetoon aan het levenswerk van Shanta, die artiest was in hart en nieren.


Shanta Kuma Rai werd geboren in 1961 in Jogmai, Ilam, Nepal.
Hij studeerde kunstwetenschappen aan de Tribuvan Universiteit in Katmandu.
Later volgde hij les bij Lain Singh Bangdel, een bekende Nepalese schilder die vooral gekend is om zijn abstracte en expressionistische kunst en het gebruik van aquareltechnieken.

Schilderen was eerst een hobby en later een ware passie, die Shanta naast zijn voltijdse baan als grafisch ontwerper bij de “Agricultural Development Bank” beoefende.

Shanta bezocht België in 2016, waar zijn zus woont, en het was zijn vurigste wens om hier een tentoonstelling te houden. Helaas overleed hij vrij onverwacht in 2017. Deze tentoonstelling is dan ook een eerbetoon aan het levenswerk van Shanta, die artiest was in hart en nieren.

Hij was bovendien een drijvende kracht om in Nepal kunst op de nationale agenda te zetten en Nepalese kunstenaars internationale bekendheid te geven. Getuigen hiervan zijn zijn betrokkenheid bij veel initiatieven en de creatie van een groepering die kunst moeten bevorderen.
Zo nam Shanta deel aan meer dan 30 nationale en internationale tentoonstellingen sinds 1983 in o.a. India, België, Sikkim, China, Sri Lanka, de Maldiven, Korea en Rusland.
Shanta Rai was medeoprichter van tien verenigingen ter bevordering van kunst, zoals de Nepal Water Colour Society en de New Art Circle. Hij was tevens secretaris van de Nepal Fine Art Council en voorzitter van Kirant Lalitkaja Samaj.
Exhibition
Visits