Onze werking

Toeristisch Vlaanderen wordt opgesplitst in drie grote delen of macroproducten: de kunststeden, de kust en 15 groene regio’s. Deze delen sluiten mooi op elkaar aan en omvatten min of meer het hele Vlaamse grondgebied. Toch was er lange tijd een blinde vlek op de kaart: de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich , Lint, Mortsel, Wommelgem, Duffel en Sint-Katelijne-Waver. Een groot deel hiervan verenigde zich in de Zuidrand.

De eerste zeven van deze gemeenten startten samen met Horeca Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen en Landschapspark Zuidrand het project ‘De Zuidrand, dat smaakt!’ op om de streek toeristisch en recreatief te ontwikkelen. Het project is het resultaat van de projectoproep 2013 ‘Ondernemingsvriendelijke gemeente - Toerisme, horeca, citymarketing’ van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. De gemeenten kregen dankzij deze oproep subsidies voor de periode 2014 tot 2017 om toerisme en recreatie te gebruiken als hefboom voor lokale economie. Voor de Zuidrand betekende het een vliegende start voor de ontwikkeling van de streek.

Sinds 2017 maakt de toeristische werking deel uit van de Streekvereniging Zuidrand waar ook de stad Mortsel deel van uit maakt.

De Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. Ze werkt aan projecten op het snijvlak van natuur-,  landbouw- en landschapszorg, open ruimte,  erfgoedbeheer, toerisme en cultuurbeleving. Door de unieke samenwerking tussen verenigingen en vrijwilligers versterken we de streekidentiteit.

Meer informatie over de werking van Streekvereniging Zuidrand vind je op www.dezuidrand.be

 

Ons project