Open Monumentendag zondag 9 september

Op zondag 9 september viert Vlaanderen de 30ste editie van Open Monumentendag.

Voor geïnteresseerden hét moment van het jaar om uniek gebouwenpatrimonium te bezoeken dat anders gesloten is voor het publiek.

Ook dit jaar hebben verschillende gemeenten van de Zuidrand een aantal interessante en verrassende activiteiten georganiseerd.

Niet te missen!

Cafés in Edegem, vroeger en nu

Erfgoed Edegem en de Kring voor Heemkunde heffen het glas op 30 jaar Open Monumentendag!

In het Oud-gemeentehuis leer je meer over het cafégebeuren in Edegem door de jaren heen.

Op ‘het Schoonste Verdiep’ kan je naast onze eigen Zonneblusser ook het feestbier Tripel 30 komen proeven. Om 16 uur kan je er genieten van een heerlijke bierdegustatie door Jo Olluyn van de Tall Poppy Brewing Company.

Op het Gemeenteplein kunnen jong en oud zich uitleven met oude caféspelen. Om 14 uur kan je deelnemen aan de ‘beste barman’-race. Wie de beste tijd neerzet op het café-parcours, gaat naar huis met mooie prijzen. Wie honger heeft kan cafésnacks proeven bij de foodtruck!

Inschrijven voor de barmanrace of de bierdegustatie kan via www.edegem.be/omd.

Waar? Oud-gemeentehuis, Gemeenteplein 2

Wanneer? zondag 9 september 2018 van 10 tot 18 uur

Prijs? Gratis. Inschrijven voor de barmanrace is verplicht. Deelnemen aan de bierdegustatie kan aan 10 euro per persoon.

Tickets? www.edegem.be/tickets of aan de balie van het gemeentehuis, Gemeenteplein 1 (alleen voor de bierdegustatie)

Meer weten? Cultuurdienst Edegem, cultuur@edegem.be of 03 289 26 50

https://www.openmonumentendag.be/agenda/e/cafes-in-edegem-vroeger-en-nu/7af01f0b-219e-4ade-8cec-84128e8649b3

 

Open Monumentendag Edegem

Europese Fortendag in Fort 4, Mortsel

De forten in de Fortengordel rond Antwerpen doen dit jaar mee in de eerste Europese Fortendag die in het Europese Jaar voor Cultureel Erfgoed #eych2018, georganiseerd door EFFORTS, de Europese Federatie van Vestingssteden.

De vanaf 2018 jaarlijks georganiseerde Europese Fortendag wil, in de verschillende Europese landen rond Open Monumentendag, het gedeelde Europese patrimonium aan militair gebouwd erfgoed in de kijker zetten.

Meer info via:

https://www.openmonumentendag.be/agenda/e/europese-fortendag-in-fort-4-mortsel/76e89a84-dd02-4443-883e-e0678bacdbc8

 

Ontdek de verborgen parel van Mortsel

Kasteel Cantecroy is één van de oudste, mooiste en nog steeds bewoonde kastelen in Vlaanderen. Vele bekende namen zoals Albert Einstein, Alice Nahon, Frederik Van Eeden hebben deze plaats bezocht. Maak een wandeling in de prachtige tuin en geniet even in deze oase van rust. Neem een kijkje in de Kapel, en vergeet zeker de Ridderzaal niet waar je even kan uitrusten in een prachtig exclusief decor! Hier zal een drankje voorzien worden (betalend).

Tegen betaling kan men ook een brochure aanschaffen om de geschiedenis van het kasteel te ontdekken!

Meer info via:

https://www.openmonumentendag.be/agenda/e/ontdek-de-verborgen-parel-van-mortsel/55019196-1571-40fb-a5d7-cb1ce5aec4c3

 

Fort 4 Mortsel
Kasteel Cantecroy Mortsel

Aartselaar, verhalen uit het dorp

Ga op pad met je smartphone en ontdek verhalen die schuilen achter de gevels van enkele opvallende en minder opvallende gebouwen in de Aartselaarse dorpskern.

Op zondag 9 september is het centrum van Aartselaar niet toegankelijk wegens de jaarlijkse wielerwedstrijd: De ster van Aartselaar. Daarom kan u dit jaar Open Monumentendag digitaal beleven. Beluister van thuis uit enkele verhalen die gekoppeld werden aan gebouwen in de gemeente. Of ga zelf op pad en beluister ter plaatse wat de gebouwen te vertellen hebben.

https://www.openmonumentendag.be/agenda/e/verhalen-uit-het-dorp/e9d52493-9f85-4a8a-b761-0c8ecc130765