De Zuidrand zet 2018 sterk in

Nieuwe streekvereniging doet regio schitteren

Verrassende landschappen, mooie wandel- en fietsroutes, eerlijke streekproducten, boeiend cultureel erfgoed, ... dat is de Zuidrand. Om de schatten van hun regio te laten schitteren, bundelen Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel hun krachten in een gloednieuwe projectvereniging. Ze werken daarbij nauw samen met de Provincie Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap. Na een jaar hard werken achter de schermen staat de gloednieuwe Streekvereniging Zuidrand nu klaar voor een sterke start. En voor 2018 staan er alvast een paar mooie projecten op stapel.

Zuidrand Erfgoed databank
Erfgoed databank
Erfgoed in kaart brengen

In 2018 brengen we het waardevolle Zuidrand-erfgoed naar je toe. Via de gloednieuwe online-erfgoeddatabank van de Zuidrand, bijvoorbeeld. Die kun je vanaf vandaag al raadplegen.

De erfgoedcollectie van de Zuidrand ligt aan de basis van de komende publieksprojecten.
Zo reizen de beelden uit de databank in een omgebouwde woonwagen, De Tijdmobiel, naar lagere scholen in de regio. Kinderen gaan er met behulp van eigentijdse audiovisuele technieken aan de slag met de beelden en koppelen ze aan hun eigen geschiedenis. We ontwikkelden nieuwe werkvormen voor dit educatieve erfgoedproject, en toeren er in 2018 in Aartselaar en Kontich mee rond.

De herbestemming van het Lieven Gevaert-Archief is een aanleiding om in te zoomen op de impact van Lieven Gevaert en zijn bedrijf op het leven in de Zuidrand van Antwerpen. Binnenkort ontdek je dit boeiende Agfa Gevaert-verhaal, gebaseerd op meer dan 60 getuigenissen van mensen die er werkten of rond de site leefden.

Na goedkeuring van het beleidsplan kregen we groen licht voor de voorgestelde begroting. De Streekvereniging Zuidrand heeft nu dus de middelen om de komende jaren sterk werk te maken van een gemeenschappelijk onroerend erfgoedbeleid: archeologienota’s opstellen, monumenten en landschappen beschermen en beheren, en - als eerste op de takenlijst: het actualiseren van de erfgoedlijst, ...

Groenblauw netwerk uitbouwen

De komende jaren versterken we het groenblauwe netwerk in de Zuidrand - via speelweefselplekjes, trage wegen, en tal van andere landschapsprojecten. Zo bieden we bewoners en bezoekers een verrassend groene regio, waar je rustig via bossen, velden en trage wegen van gemeente tot gemeente wandelt of fietst.

Vanuit die visie kocht Kempens Landschap de landbouwgronden rond de Gasthuishoeves in Hove aan - met de steun van de gemeente Hove, Provincie en Vlaanderen. En engageerde het Agentschap Voor Natuur en Bos zich om het bos naast die Gasthuishoeves aan te kopen en voor het publiek open te stellen. Zo is een aangesloten landschap van 47 hectaren gevrijwaard en in goede handen voor de toekomst.

Natuur om volop van te genieten

Dit jaar ontsloten we ook al een paar mooie natuurplekjes en nieuwe trage wegen in Mortsel, Hove en Aartselaar. En stelden we het natuurlijk waardevolle Uilenbos open voor het publiek. In dit eeuwenoude bos vind je zeldzame vogel- en plantensoorten en amfibieën, en spot je - met wat geluk - zelfs reeën.

Deze ingeslagen weg willen we de volgende jaren verder bewandelen. We maken werk van ontbrekende trage verbindingen om zo veilige fiets- en wandelwegen te creëren en de open ruimte nog beter toegankelijk te maken.

In elke Zuidrand-gemeente willen we een natuurlijk speelplekje inrichten. Hier ravotten kinderen naar hartenlust in het groen, en met wat de natuur hen aan speelgoed biedt. Nu verkennen we de Zuidrand-gemeentes en bekijken we waar we concreet aan de slag kunnen. We focussen hierbij op plaatsen waar we de natuurwaarden kunnen verhogen én het landschappelijk erfgoed herstellen, of opwaarderen.

Opening Uilenbos Hove Lint
Trage wegen openen in Zuidrand
boeren en burgers
Boeren en Burgers verbinden

Het plattelandsontwikkelingsproject Boeren en Burgers wil bewoners, schoolkinderen, ondernemers en recreanten de weg doen vinden naar landbouwbedrijven en hoevewinkels in Zuidrand. In 2018 pakken we uit met de eerste doelgroepgerichte evenementen.

Smaakmakers promoten

De streekvereniging draagt de troeven van de Zuidrand uit. We geven zichtbaarheid aan mooie streekproducten en lokale smaakmakers. En zorgen voor netwerk waarin deze streekproducenten elkaar vinden en tot een smakelijke kruisbestuiving komen. Maar ook een samenwerking tussen landbouwbedrijven en lokale streekproducenten juichen we toe: De Zuidrand pakt graag uit met verrassende lekkernijen.

Dynamische team

Streekvereniging Zuidrand zal vanaf februari in het oud-Gemeentehuis van Kontich haar stek vinden. Een dynamisch team staat te trappelen om zijn schouders onder de uitbouw van de vereniging te zetten en de Zuidrand tot iets moois te laten groeien. We stellen teamleden graag even voor:

• Anke Spans: medewerker toerisme, recreatie en communicatie
• Michelle Segers: medewerker cultureel en bouwkundig erfgoed
• Katleen Cannaerts: medewerker onroerend erfgoed
• Lotte Meuleman: medewerker natuur en landschap
• Sabine Caremans: coördinator strategisch project: Zuidrand, open en beleefbaar.

De vacature voor algemeen coördinator werd terug opengesteld.

Infopunten
Toerisme Zuidrand
Erfgoed Zuidrand