"De Dwaze Wereld", een unieke straattentoonstelling

Main image
Van 19/1 tot en met 2/2 toont AchterGlas te Hove weer volop kunst achter een 40-tal verlichte ramen.
Al voor de achtste keer organiseren de buren van de Mortselsesteenweg te Hove een unieke straattentoonstelling, deze editie met als thema “De Dwaze Wereld” naar aanleiding van het internationale Bruegeljaar.

Bij de opening op zaterdag 19/1 is de straat autovrij vanaf 19 uur zodat iedereen volop kan genieten van de kunstwerken achter de verlichte ramen.
Om 20 uur is er een straatanimatie en om 20.30 de officiële opening met een welkomstwoordje in De Pomp. Iedereen is welkom!

De buren van AchterGlas organiseren wat wellicht de 1ste Bruegel tentoonstelling wordt in het land. En niet zo maar één, want zij gaan de “Wereld der Dwazen” niet uit de weg. Dat is de naam die Bruegel zelf gaf aan het beroemde schilderij van De Spreekwoorden.
Aan de kunstenaars gaven zij de opdracht om een 16de -eeuws spreekwoord naar keuze uit het beroemde schilderij van Bruegel te vertalen naar een hedendaags kunstwerk.

Het concept blijft even eenvoudig als uniek:
• Breng alle buren samen achter het project, en overtuig ze om achter hun ramen kunstwerken te plaatsen voor de verbaasde voorbijgangers.
• Creëer een straatmuseum gedurende 14 donkere winterdagen! Tover vanaf valavond de verlichte ramen in het smalle gedeelte van de straat om tot uitstalramen voor een 40-tal kunstenaars, dit keer geïnspireerd door de Spreekwoorden van Bruegel.


Behalve achter de verlichte ramen in de straat staan er opnieuw zeer geslaagde kunstwerken van de kunstacademie opgesteld in de Markgraaf, en ook een intrigerende installatie in De Pomp.
Ook in de Kerk staan dit keer werken opgesteld. Het gebouw leent zich prachtig voor een heel geslaagde mix van kunstwerken. Met dank aan de parochiegemeenschap voor deze geslaagde artistieke samenwerking.
De Kerk is nog tot 2/2 alle weekdagen open van 19.00 tot 21.00, en op zaterdag en zondag extra van 14.00 tot 21.00. Beslist de moeite waard om eens binnen te lopen bij een frisse kunstwandeling rond de tentoonstelling!
Op woensdagavonden 23 en 31/3 starten er begeleide wandelingen voor iedereen, samen met enkele buren en kunstenaars over de sfeervol verlichte straattentoonstelling. Uitleg bij de werken! Afspraak in De Pomp om 20 uur.
Op maandag 28/1 is er dan nog de Seniorenwandeling in samenwerking met het Dienstencentrum, met koffie en gebak. Afspraak om 14 uur ingang De Markgraaf. Inschrijven in het Dienstencentrum Ten Hove bij mevrouw Gerda Vos ten laatste op 23 januari. Kostprijs: 4 euro

Nieuw is ook “De Bril van Bruegel”, een verrassende avond met woord en muziek in de huiskamer bij de buren van de Mortselsesteenweg 36, op vrijdag 25 januari en zaterdag 26 januari 2019 om 20 uur. Het gezelschap nodigt je uit om mee te stappen in de zestiende eeuw en toont wat er op, voor, achter, naast, boven en onder de schilderijen van Pieter Bruegel leeft. Altijd met de warme blik van Bruegel. Wil je zeker zijn van een plaatsje, dan graag op tijd reserveren via email: achterglas@live.be
De straattentoonstelling blijft elke dag open, en vanaf 16 uur verlicht, tot en met 2 februari om 22 uur .

“Achter Glas” is een straat vol kunst en wil een etalage zijn voor creatieve krachten, en naar buiten komen op een positieve manier in een sfeer van samenhorigheid. Meer info: e-mail: achterglas@live.be website: www.achterglas.be Like us on FACEBOOK
Exhibition
Visits