Fotografiecircuit: LODEWIJK DELEU, Wij, paarden.

Main image
In het vierde deel van ‘Gullivers reizen’ beschrijft de Ierse auteur Jonathan Swift in 1726 een eiland waar paarden de baas zijn. In het eerste hoofdstuk is Gulliver net gestrand en ontmoet de eerste paarden…
“Toen ik naar links keek, zag ik een paard rustig door het veld lopen. Het paard schrok even op toen het in mijn buurt kwam, maar herstelde zich snel en keek me recht in het gezicht met duidelijke tekenen van verbazing; het bekeek mijn handen en voeten, waarbij het een paar keer om me heen liep. Ik zou mijn weg hebben vervolgd, als het paard niet pal voor mij was gaan staan. We stonden elkaar een tijdje aan te staren. (...) Terwijl hij en ik zo bezig waren, kwam er een ander paard aan, dat zich op een heel formele manier tot het eerste wendde: ze tikten zachtjes hun rechterhoef tegen elkaar voordat ze een paar maal om de beurt hinnikten, waarbij ze de toon varieerden, zodat het bijna leek alsof ze spraken. Ze liepen een paar stappen weg, alsof ze samen wilden overleggen, en liepen zij aan zij op en neer, net als mensen die een belangrijke zaak bespreken, maar ze keerden telkens hun blik in mijn richting, alsof ze in de gaten wilden houden of ik niet zou ontsnappen. Ik was beduusd toen ik deze handelingen en dit gedrag bij deze dieren zag, en kwam bij mezelf tot de conclusie dat als de inwoners van dit land net zoveel verstand zouden hebben, ze ongetwijfeld het wijste volk ter wereld moesten zijn.”
In de hoofdstukken die volgen, raakt Gulliver in gesprek met de paarden. Hij vertelt de paarden over het leven in Engeland. Hij vertelt hoe “het merendeel van het volk gedwongen was om in ellende te leven, omdat ze iedere dag moesten werken voor een karig loon om enkelen in overvloed te laten leven”.
En hij vertelt de paarden natuurlijk ook over het leven van de dieren in Engeland. Hoe de paarden “als rijtuigen worden gebruikt. Dat ze, als ze jong zijn, voor elke ondeugende streek hevig worden geslagen. Dat de mannetjes die voor het gewone rijden of trekken zijn bestemd doorgaans worden gecastreerd, om hun onstuimigheid te temperen en ze tammer en makker te maken.”
De paarden zijn stomverbaasd en luisteren ademloos naar Gullivers verhalen. Ze zijn verwonderd dat een soort als de mens - dat zoveel kwaad sticht - zich “de meester van de schepping” voelt. Gulliver was het met de paarden eens en hij voelde zich gelukkig in het gezelschap van de wijze paarden.
Lodewijk Deleu is documentair fotograaf gespecialiseerd in reportage, portret en tradities (immaterieel cultureel erfgoed). Door de foto’s in zwart-wit af te drukken, verstilt hij vorm, gebeurtenis en emotie. Zo bereikt hij eenduidige beelden met groot respect voor het onderwerp.

‘Wij, paarden’ is ook de titel van het gelijknamige boek verschenen bij Lannoo. Deze tentoonstelling bevat vooral nieuw, recent werk.

van 19 april tot 6 mei

Het Fotografiecircuit promoot fotografen die nog niet de kans kregen om tentoon te stellen. Geen enkele stroming of benaderingswijze wordt uitgesloten. Het nieuwe seizoen belooft opnieuw verrassend te worden.
Kom eens kijken in de foyer van CC ‘t Aambeeld. Dit kan tijdens de openingsuren van het secretariaat of tijdens de avondactiviteiten. De toegang is gratis.



Exhibition
Visits