FORTENGORDEL 20 mei 2018

Het evenement ‘De Fortengordel’ laat je elk jaar kennismaken met de forten in en rond Antwerpen.
Ook de Zuidrand heeft een rijke traditie aan forten in de gemeenten Mortsel, Edegem en Borsbeek én je kan ze die dag bezoeken!

De ideale manier om fort 3, 4 en 5 te ontdekken is trouwens per fiets!

De Brialmontroute brengt je in 44 km langs de bakstenen forten van de binnenste gordel. Je ontdekt de groene rand van Antwerpen, fietst langs of doorheen de prachtige Brialmontforten en komt ondertussen ook enkele minder bekende stukjes geschiedenis tegen.

Download de Brialmontroute of de uitgebreide fietsbrochure 'HEROVER DE FORTEN' onderaan deze pagina als je nog meer routes wil verkennen.

PROGRAMMA

Fort 3 Borsbeek

De Zomerbar opent vandaag bij De Schuur. Dat belooft spel en plezier voor de ganse familie. Tussen het terras en de nostalgische woonwagens vind je een echte zuiderse ambiance. Ook leuke retrospelletjes zoals discgolf om gezellig te ontspannen!

Fort 4 Mortsel

De herinnering aan de Groote Oorlog staat centraal in Mortsel. Neem deel aan de grote wandeling vanaf het Stadsplein, of kom meteen naar het fort zelf.

Mortsel heeft een hele reeks activiteiten voor jou in petto: rondleidingen, expo's , Japanse drummer ARAUMI DAIKO, zomerbar, kinderworkshops,...

Fort 5 Edegem

Fort V-isions is een jaarlijks terugkerend cultuurfestival waarbij opkomend artistiek talent een podium wordt aangeboden en verfrissende inzichten op cultuur en samenleving worden losgelaten.

Ook dit jaar gaat ze creatief aan de slag met jonge kunstenaars. Stel je het fort voor als een dynamisch podium voor beeldende kunst en muziek. ‘s Avonds hoor je het verhaal van een dorp tijdens WO I, pakkend vertolkt in woord en muziek.

Meer informatie over het festival en haar programma kan je vinden op www.manufactuurcultuur.be/fort-v-isions.

Daarnaast is er nog heel wat leuks te beleven, geniet de hele dag van muziek, verhalen, beeldende kunst, jazzmuziek, schaduwspelen, rondleidingen en lekkers bij de foodtruck van toprestaurant La Rosa.

Het hele programma vind je terug via www.fortengordel.be

Meer achtergrondinformatie bij de forten in de Zuidrand via www.toerismezuidrand.be/nl/de-forten-van-de-zuidrand

Infopunten
Praktische informatie
De forten ontvangen je op zondag 20 mei graag tussen 10.00 en 18.00 uur.
Inschrijven is dit jaar niet nodig. Er is geen startfort. Je kan dus bij elk fort beginnen met fietsen. Slechts enkele forten vragen inkom, alle andere zijn volledig gratis.
Via onderstaande link kan je meer informatie terugvinden.