Mortsel weer (h)eerlijk thuis!

Postiljonroute 1

Postiljonroutes ‘En de boer hij ploegde voort’ en ‘In de voetsporen van de rentmeester’

Begin 2015 zagen de postiljonroutes in Mortsel het levenslicht in de schoot van het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’(MWHT). Deze wandelingen koppelen de geschiedenis van Mortsel aan onze rijke eet- en drinkcultuur door de eeuwen heen.

Lekker Mortsel

Via de lancering van het kwaliteitslabel ‘Mortsel: weer (h)eerlijk thuis!’ in 2016, worden lokale winkeliers betrokken bij het burgerinitiatief MWHT.

De labels zijn bestemd voor toffe gerechtjes die lokale handelaars in Mortsel ontwikkelen, geïnspireerd door het verleden. Winkelen, cultuur en erfgoed vinden elkaar, ideaal om de stad Mortsel te ontdekken én te proeven via erfgoed- en proevertjesroutes!

 

Sneukelroutes

‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ ontwikkelde vijf sneukeltochten. Als je sneukelt, ga je stiekem wat rondneuzen, je snolt wat rond. Bijvoorbeeld op zolder sneukel je dan wat tussen de rommel. Sneukel je, dan kan je ook smikkelen en smullen. In Mortsel doen we dat niet stiekem of heimelijk en overal in onze stad vind je wel wat leuke plaatsjes.

 

Karnamorkoek Mortsel
‘Onder de toren’

Voor de fotowandeling ‘Onder de toren’ duiken we in het rijke archief van de Mortselse Heemkundige Kring en gaan op zoek naar oude gevels die ook nu nog ons straatbeeld sieren. We vertrekken bij de Sint-Benedictuskerk en verklaren de plaatsnamen op deze route.

 

‘Sneukel jij mee door Mortsel?’

Dit is een fotozoektocht, die je naar fascinerende beelden, oude poortgebouwen, bijzondere gevels, verborgen wapenschilden en een duiventoren brengt. Je ontdekt de bijzondere architectuur en de beeldhouwkunst in Mortsel!

 

‘De kapelletjesbaan in Mortsel’

De kapelletjesbaan vertrekt bij de Koude Beek en loopt dwars door onze stad. De Koude Beek slingert vergeten door het landschap tussen Mortsel, Borsbeek en Boechout. Een agrarisch landschap ligt verscholen achter ‘snelle’ wegen. Wij zoeken opnieuw de stilte op. De sneukeltocht loopt van de Koude Beek naar de Grensbeek. Schitterende kapelletjes liggen op een schijnbaar vergeten route.

 

Kapelletjesbaan Mortsel
sneukelroute
Met Amedeus op pad
Arbeid Adelt Gevaert
‘Arbeid adelt’

Rond het levensmotto van Lieven Gevaert ‘Arbeid adelt’ werd een wandeling uitgewerkt. We wandelen rond de oudste site van de fabriek. De brochure ‘Met Gevaert aan tafel’ leidt je door honderd jaar feesten bij Gevaert.

 

‘Met Amedeus op pad’

Deze sneukeltocht brengt je van Waesdonck over Vennenborg naar Dieseghem. Van Waesdonck, een oud gehucht in Mortsel, zie je niets meer. Het toponiem vertelt ons heel wat over dit verdwenen landbouwgebied. Op onze route vind je de 13 zonnetjes van Mortsel, die je wat te vertellen hebben.

 

Tipsy - route 

Op zoek naar het industriële verleden van Mortsel. 

 
Wandeling 'De fabrieksschoorsteen van Mortsel'

Je wandelt rond de fabrieksschoorsteen van Gevaert en ontdekt een stukje van het industriële erfgoed in Mortsel.

Ook in de stad waren de fabrieksschoorstenen gedurende twee eeuwen het symbool voor nijverheid en economische welvaart. Hun opkomst hangt samen met de opkomst van de stoommachines aan het einde van de achttiende eeuw. Nadien werden ze hoger opgetrokken, om de rookgassen van de industriële processen in de lucht te verspreiden, zodat mensen op de grond er geen last van hadden. In de jaren negentig hadden de meeste het einde van hun levenscyclus bereikt.

De brochure is eveneens af te halen bij de lokale handel van Mortsel. 

Deze route kadert in het Europese jaar van de fabrieksschoorstenen, een initiatief van EFAITH, European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage.

 

 

Zin om op pad te gaan?

Onderaan deze pagina kan je alle wandelingen downloaden. 

Infopunten
Mortsel weer (h)eerlijk thuis!
Dirk Brentjens
dirk.brentjens@telenet.be