Onze werking

Toeristisch Vlaanderen wordt opgesplitst in drie grote delen of macroproducten: de kunststeden, de kust en 15 groene regio’s. Deze delen sluiten mooi op elkaar aan en omvatten min of meer het hele Vlaamse grondgebied. Toch was er lange tijd een blinde vlek op de kaart: de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich , Lint, Mortsel, Wommelgem, Duffel en Sint-Katelijne-Waver. Een groot deel hiervan verenigde zich in Toerisme Zuidrand.

De eerste zeven van deze gemeenten startten samen met Horeca Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen en Landschapspark Zuidrand het project ‘De Zuidrand, dat smaakt!’ op om de streek toeristisch en recreatief te ontwikkelen. Het project is het resultaat van de projectoproep 2013 ‘Ondernemingsvriendelijke gemeente - Toerisme, horeca, citymarketing’ van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. De gemeenten kregen dankzij deze oproep subsidies voor de periode 2014 tot 2017 om toerisme en recreatie te gebruiken als hefboom voor lokale economie. Voor de Zuidrand betekende het een vliegende start voor de ontwikkeling van de streek.

Sinds 2017 maakt de toeristische werking deel uit van de Streekvereniging Zuidrand waar ook de stad Mortsel deel van uit maakt. Boechout stapte eind 2019 uit deze bovenlokale samenwerking.

Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), met de steun van de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. De Streekvereniging Zuidrand is erkend als Intergemeentelijke Onroerend ErfgoedDienst (IOED) sinds 2018, als Intergemeentelijke Samenwerking voor Bovenlokale Cultuurwerking (2020) en als Cultureel Erfgoedcel (2021). Zij staat daarnaast in voor het toeristisch beleid in de streek via Toerisme Zuidrand. Via projectwerking zet ze in op de versterking van de landbouw- en natuurbeleving in de streek.

Meer informatie over de werking van Streekvereniging Zuidrand vind je op www.dezuidrand.be

 

Ons project